Preskoči na glavni sadržaj

Cijene Harry Pottera na hrvatskom su pale


Prije prošlog je Božića dio čitalačke zajednice zahvatila pomama za knjigama iz serijala o Harry Potteru. Cijene hrvatskih izdanja koja se ne mogu kupiti u knjižarama, već isključivo rabljena, su podignute u nebesa. Neki primjerci Harry Pottera bili su roba vruća kao moje ćelavo tjeme na neočekivanom svibanjskom suncu. 

Četiri mjeseca poslije, nakon dobra dva mjeseca snažne potražnje i visokih cijena, situacija se primirila. Prosječne cijene knjiga prodanih na aukcijama, a koje kako znate volim bilježiti iz dana u dan ovdje, su pale u odnosu na prosinac i siječanj. 

Zašto su pale cijene Harry Pottera?

Vjerojatno kombinacija više faktora - trend da se mora imati ova knjiga je popustio, trenutno se ne prikazuju filmovi, a i mnogi su bili prisiljeni općenito srezati troškove zbog pandemije COVID-19. 

Koje su sad prosječne cijene Harry Pottera?

Izračunao sam prosječne cijene posljednjih pet prodanih aukcija tvrdo ukoričenih Algoritmovih izdanja Harry Pottera. Riječ je o knjigama prodanim u posljednja dva mjeseca, od veljače do travnja. 

Harry Potter i Kamen mudraca - 238 kn
Harry Potter i Odaja tajni - 326 kn
Harry Potter i Zatočenik Azkabana - 312 kn
Harry Potter i Plameni pehar - 354 kn
Harry Potter i Red Feniksa - 260 kn
Harry Potter i Princ miješane krvi - 322 kn
Harry Potter i Darovi smrti - 256 kn

Kao što vidite, Kamen mudraca najmanje je tražen i postiže najnižu cijenu, a "jeftino" se može nabaviti i Red feniksa i Darove smrti, knjige koje su, uz Princa miješane krvi, donedavno još bile i u knjižarama. Najvrućija roba je Plameni pehar.

Sad bi trebao napisati nekakav pametan zaključak. E pa neću. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Interliber 2024.: kad se održava?

Najomiljeniji i najveći hrvatski književni sajam nastavlja s dugom tradicijom očuvanja pisane riječi živom.  Interliber, koji se tradicionalno održava u Zagrebu, posjetiteljima će i 2024. pružiti priliku da istraže bogatstvo književne produkcije, sudjeluju u raznim književnim događanjima, upoznaju poznate autore i nova izdanja knjiga, ali i prokopaju po štandovima antikvarijata.  Interliber će se ove godine održati od 12. do 17.11. , kao i uvijek, na Zagrebačkom velesajmu. Ove se godine, najavljuju organizatori, očekuje više od 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Zemlja u fokusu bit će Mađarska pa nas tako očekuju mađarski autori, tradicionalna glazba i druge kulturne delicije naših sjevernih susjeda. Nadam se da će se netko sjetiti napraviti i mađarski gulaš.  Za one koji nisu nikad bili na Interliberu, valja napomenuti da je gužva najveća u dane vikenda pa, ako želite izbjeći guranje sa gomilom ljudi, pokušajte u razgledavanje ponude navratiti između 12. i 15.11.  Vidimo se na Int

Tolkien knjige na hrvatskom: kako ih kompletirati?

Ažurirano: 31.3.2024. Jedan od omiljenih pisaca mnogih generacija, J.R.R.Tolkien, u naslijeđe nam je ostavio mnogo sjajnih dječjih priča, ali i fantasy avantura i mitologija u kojima mogu uživati i stariji. Jedan od omiljenih izdavača mnogih generacija, Algoritam, nakon neslavne propasti u naslijeđe nam je ostavio premali broj prijevoda Tolkienovih djela. Toliko mali da su cijene nekih od njegovih knjiga nevjerojatno visoke.  Tolkienova djela u izdanju Algoritma Pisma Djeda Božićnjaka Pripovijesti iz opasnih predjela Nedovršene pripovijesti Anotirani Hobit Hobit trilogija Gospodar prstenova (meki i tvrdi uvez) Hurinova djeca Silmarillion Roverandom Kako kompletirati kolekciju Tolkiena na hrvatskom? Prvo, pripremite se na žestok financijski udar. Drugo, oboružajte se s mnogo strpljenja. Treće, budite aktivni u traženju. Podijelit ćemo djela po tome koliko ih je teško nabaviti, od lakše prema teže dobavljivima. Iako je ovo dosta subjektivno, možda će netko imati drugačije iskustvo.  Tril

Gdje kupiti Harry Pottera na hrvatskom?

Ažurirano: 31.3.2024. Britanski čarobnjak s ožiljkom iznad okruglih naočala već 20 godina osvaja srca mladih. A i onih ne tako mladih. Knjige o Harry Potteru u Hrvatskoj su možda i najpopularniji serijal knjiga koji je ikad izašao. Doznajte gdje ih se danas može kupiti. Harry Potter knjige po redu Harry Potter i Kamen mudraca Harry Potter i Odaja tajni Harry Potter i zatočenik Azkabana Harry Potter i Plameni pehar Harry Potter i Red feniksa Harry Potter i Princ miješane krvi Harry Potter i Darovi smrti Mozaik knjiga U listopadu 2022. započela je pretprodaja Kamena mudraca u izdanju Mozaik knjige da bi kroz godinu dana ova izdavačka kuća izdala sve naslove. Nove ilustracije na koricama, tvrdi uvez, nešto manji format od Algoritma, iskusna prevoditeljica, aduti su s kojima će Mozaik knjiga iznova osvajati srca starih i novih fanova. Algoritam tvrde korice Kad kažemo Harry Potter na hrvatskom, većina nas odmah pomisli na tvrda Algoritmova izdanja koja su počela izlaziti prije 20 godina. N